• ראשי
  • פוסטים
  • לימור עציוני – בריונות במגרש המשחקים המקוון – אחריות ספקיות התוכן ומפעילות האתרים על הנעשה בשטחן
מאמר מאת: לימור עציוני

לימור עציוני – בריונות במגרש המשחקים המקוון – אחריות ספקיות התוכן ומפעילות האתרים על הנעשה בשטחן.

במהלך השנים האחרונות אנחנו עדים להתגברותה של תופעת הבריונות המקוונת – הכוללת סוגים שונים של אלימות בין ילדים ובני נוער באמצעים אלקטרוניים. בדומה לבריונות רגילה, בריונות מקוונת היא בעלת השלכות קשות על הקרבן ועל התוקף כאחד; היא פוגעת בהשתלבותם בבית הספר ובמסגרות חברתיות אחרות, ויכולה לגרום לנזקים פיזיים ונפשיים שונים. אולם בניגוד לבריונות רגילה, הבריונות המקוונת אינה מוגבלת לשטח בית הספר, והיא יכולה להתקיים בכל מקום ובכל זמן. בנוסף, האנונימיות, היעדר הפיקוח, המרחק הפיזי והיעדרן של נורמות התנהגות ברורות במרחב המקוון מסירים עכבות אשר מצמצמות ותוחמות את תופעת הבריונות הרגילה. כיום מרבית הפתרונות נוגעים לתפקידו של בית הספר בחינוך התלמידים ובהתמודדות משמעתית עם תקריות אלו. מעטים המקרים שבהם בפועל מטילים אחריות על ההתנהגות הפוגענית, זאת בייחוד בגלל הקושי לתחום את ההתנהגות האסורה ולהתאימה לחוקים הקיימים כגון לשון הרע או חדירה לפרטיות. אמנם ראוי לאמץ כלים משפטיים שמעודדים ומפתחים את הפתרונות החינוכיים-מניעתיים, אולם נראה שלא ניתן להימנע מהגדרת "מבוגר אחראי" אשר יפקח על הנעשה במרחב המקוון. הורים ומורים אינם נגישים לעולם זה, אך נראה כי ספקיות התוכן ומנהלי האתרים יכולים באמצעות כלים טכנולוגיים מודרניים לפקח בקלות יחסית על הנעשה במסגרת האתרים שבשליטתם. אחריותם נובעת מכך שהם יוצרי "מגרש המשחקים המקוון" שבו בפועל מתבצעות התקיפות, והם המפיקים רווח ממנו, יכולים לעצבו ולשלוט בכללי המשחק בו. הגדרתה של אחריות כזו תידרש לאיזונים אל מול הזכות לפרטיות ולחופש הביטוי של הקרבנות והתוקפים, אולם השקעת המאמצים הדרושים למציאת איזון זה אינם צריכים לעמוד מול שמירה על שלום ילדינו.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google