• ראשי
  • כרך יז (1)
  • נעמי לבנקרון ויוסי נחושתן – דבר העורכים: על חצי הכוס הריקה: הקליניקות בישראל לאן?
מאמר מאת: נעמי לבנקרון ויוסי נחושתן

למרות פרק הזמן המועט שבו פועלות הקליניקות בישראל, כשני עשורים בלבד, הן חדרו כבר לכל בית ספר למשפטים בישראל. הן יצירתיות, חיוניות ותוססות, והשפעתן על עולם המשפט הישראלי איננה מבוטלת. תורמים לכך הן היד החופשית שהוענקה להן עד היום לבחור את יעדיהן ואת דרכי פעולתן; הן העובדה כי ישראל היא מדינה קטנה שההשפעה בה על מקבלי החלטות פשוטה יותר בהשוואה למדינות גדולות יותר; והן אופייםשל הקלינאים העומדים בראש חלק מן הקליניקות. עם זאת, הקליניקות מתמודדות היום עם בעיות לא קלות, הן כלפי פנים והן כלפי חוץ. רבות מן הקליניקות הוקמו כיזמה נקודתית (חשובה כשלעצמה) של אחד מאנשי הסגל האקדמי. בשלב זה לא הוקדשה מחשבה מערכתית ומעמיקה למקומן של הקליניקות בבית הספר למשפטים, למטרותיהן ולצורכיהן. בשלב השני, שלב המיסוד, הציבו המוסדות האקדמיים כמה דרישות – מצומצמות, על פירוב – להפיכת הקליניקות לקורסים מן המניין. פרט לקביעת דרישות מינימום אלה, התעלמו בתי הספר למשפטים מצורכיהן המיוחדיםשל הקליניקות. הקצאת המשאבים המוענקת להן ברבים מן המוסדות זהה לזו המוענקת לקורסי בחירה רגילים, מבלי שתובא בחשבון העובדה כי הן דורשות, הן מן המנחה והן מן התלמידים, שעות עבודה ארוכות יותר. הקרדיט האקדמי שיקבל הסטודנט בגינןגדול יותר לרוב, אך הדבר איננו נכון בהכרח בנוגע לשכרו של המרצה, שנותר לא פעם זהה לזה של מרצה מן החוץ בקורס בחירה רגיל. כן נדרשות לניהול הקליניקות הוצאות שונות שאינן נדרשות בקורסים אחרים כגון שליחויות, שירותי מזכירות נפרדת המטפלת בכתבי בית הדין המגיעים, נסיעות לבתי משפט ולמתקני כליאה ועוד. במצב דברים זה, נדרשו הקליניקות לגייס כספים בעצמן, דרישהשאיננה מוצבת בפני קורסים אחרים. הלימוד הקליני נתפס, כפי שמציין שמוליק בכר במאמרו בגיליון זה, "כמשני בחשיבותו וכפחות בערכו".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google